Uneltele vechi sunt valoroase din mai multe motive:

 1. Valoarea sentimentala: Uneltele vechi pot avea o valoare sentimentala mare pentru cei care le detin, deoarece pot reprezenta o mostenire de la un membru al familiei sau o parte importanta din istoria familiei.
 2. Valoarea istorica: Uneltele vechi pot avea o valoare istorica, deoarece reprezinta un fragment din trecutul unei comunitati sau al unei perioade de timp. Aceste unelte pot fi expuse in muzeu sau pot fi utilizate pentru a ilustra modul de viata si tehnicile de munca din trecut.
 3. Valoarea estetica: Uneltele vechi pot avea o valoare estetica, deoarece sunt create manual si pot avea forme si decoratii unice. Aceste unelte pot fi expuse ca piese de arta sau pot fi utilizate pentru a decora o casa sau un spatiu de lucru.
 4. Valoarea practica: Uneltele vechi pot avea o valoare practica, deoarece sunt confectionate din materiale de calitate si pot fi utilizate pentru a efectua anumite sarcini. Aceste unelte pot fi restaurate si utilizate in munca sau pot fi colectionate de catre cei care apreciaza lucrurile vechi si calitative.

Unelte vechi valoroase pot include:

 • Un topor vechi confectionat din fier si lemn, cu un maner sculptat manual si o lama ascuțită. Acest topor poate fi considerat valoros din punct de vedere istoric, deoarece reprezinta un fragment din trecutul unei comunitati si poate fi expus intr-un muzeu.
 • O furca veche din lemn, cu un design intricate si ornamente sculptate manual. Aceasta furca poate avea o valoare estetica, deoarece poate fi expusa ca o piesa de arta sau poate fi utilizata pentru a decora o casa sau un spatiu de lucru.
 • O ciocan vechi din fier, cu o lama ascuțită si un maner confectionat din lemn. Acest ciocan poate avea o valoare practica, deoarece poate fi restaurat si utilizat pentru a efectua anumite sarcini.
 • O caruta veche din lemn, cu un design simplu si un maner confectionat din acelasi material. Aceasta caruta poate avea o valoare sentimentala, deoarece poate fi o mostenire de la un membru al familiei sau poate reprezenta o parte importanta din istoria familiei.
 • Pentru a crește prețul la care se vinde o unealtă veche, aceasta poate fi recondiționată de restauratori specializați sau dacă ai pasiune pentru vechituri poți încerca sa dai o viață nouă unui instrument de epocă, așa cum poți vedea în acest filmuleț în care este recondiționată o șurubelniță veche cu arc si buton de sens.

Uneltele tradiționale care poate stau aruncate prin ateliere și magazii reflectă practica tradițională de prelucrare a lemnului, precum și a altor materiale. Și prin tradițional ne putem referi la transmiterea continuă a practicilor, abilităților și obiceiurilor minții, de la o generație la alta.

Prin urmare, uneltele tradiționale, vechi, oferă continuitate cu practica trecută. Este standard pentru fiecare profesie care presupune meșteșug manual, să presupună folosirea anumitor tipuri de unelte, iar industria prelucrării lemnului nu este o excepție.

Există șapte categorii mari în care uneltele tradiționale pentru prelucrarea lemnului ar putea fi clasificate:

 • unelte de tăiere
 • instrumente de modelare
 • de margine și suprafață
 • unelte de susținere sau prindere
 • instrumentele de aplicare a forței
 • cele de măsurare și îmbinare
 • uneltele de foraj.

De-a lungul istoriei antice, fiecare civilizație din lume a folosit diverse unelte pentru a crea atât obiecte utile, cât și cu scop decorativ. Prelucrarea lemnului i-a preocupat pe vechii egipteni, greci, romani și chinezi. Multe alte culturi antice din întreaga lume au folosit diverse stiluri și tehnici.

Lucrătorii în lemn egipteni au folosit o varietate de unelte, inclusiv topoare, clești, dalte, fierăstraie și burghiuri cu arc. Pe vremea primului faraon, ei foloseau și îmbinări cu mortare și grindă. Cuiele, diblurile și legăturile din piele sau șnur întăreau aceste îmbinări.

Persoanele care astăzi nu găsesc sensul unor astfel de unelte în atelier, vin cu noi idei de întrebuințare. Un ciocan poate fi astfel un bun cuier, susține chiar și cea mai grea geacă pentru sezonul rece, e ieșit din comun și atrage privirile pe holul strâmt aglomerat cu încălțări, haine și umbrele.

În acest sens, și burghiele pot juca un rol adecvat, cu o singură condiție, transformarea vârfurilor ascuțite în terminații mai puțin periculoase.

Un fierăstrău poate fi pictat într-o nuanță lucioasă, imitând astfel un pește de talie mare, care servește ca obiect decorativ deosebit. Marcat cu centimetri, poate avea și un sens practic. De fiecare dată când ai nevoie să măsori ceva, nu mai cauți ruleta în sertar.

Uneltele tradiționale vechi pot avea o valoare materială nesemnificativă fiind printre ultimele clasate in topul celor mai căutate obiecte vechi valoroase, dar scopul pe care îl servesc nu poate fi apreciat în bani.

gânduri, păreri, dialoguri, întrebări

Lasă un răspuns

Autentificare

Înregistrare

Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.