Unelte Tradiționale Vechi

23 iun. 2022 | Jurnal, Unelte & Scule

Pentru a crește prețul la care se vinde o unealtă veche, aceasta poate fi recondiționată de restauratori specializați sau dacă ai pasiune pentru vechituri poți încerca sa dai o viață nouă unui instrument de epocă, așa cum poți vedea în acest filmuleț în care este recondiționată o șurubelniță veche cu arc si buton de sens.

Uneltele tradiționale care poate stau aruncate prin ateliere și magazii reflectă practica tradițională de prelucrare a lemnului, precum și a altor materiale. Și prin tradițional ne putem referi la transmiterea continuă a practicilor, abilităților și obiceiurilor minții, de la o generație la alta.

Prin urmare, uneltele tradiționale, vechi, oferă continuitate cu practica trecută. Este standard pentru fiecare profesie care presupune meșteșug manual, să presupună folosirea anumitor tipuri de unelte, iar industria prelucrării lemnului nu este o excepție.

Există șapte categorii mari în care uneltele tradiționale pentru prelucrarea lemnului ar putea fi clasificate:

  • unelte de tăiere
  • instrumente de modelare
  • de margine și suprafață
  • unelte de susținere sau prindere
  • instrumentele de aplicare a forței
  • cele de măsurare și îmbinare
  • uneltele de foraj.

De-a lungul istoriei antice, fiecare civilizație din lume a folosit diverse unelte pentru a crea atât obiecte utile, cât și cu scop decorativ. Prelucrarea lemnului i-a preocupat pe vechii egipteni, greci, romani și chinezi. Multe alte culturi antice din întreaga lume au folosit diverse stiluri și tehnici.

Lucrătorii în lemn egipteni au folosit o varietate de unelte, inclusiv topoare, clești, dalte, fierăstraie și burghiuri cu arc. Pe vremea primului faraon, ei foloseau și îmbinări cu mortare și grindă. Cuiele, diblurile și legăturile din piele sau șnur întăreau aceste îmbinări.

Persoanele care astăzi nu găsesc sensul unor astfel de unelte în atelier, vin cu noi idei de întrebuințare. Un ciocan poate fi astfel un bun cuier, susține chiar și cea mai grea geacă pentru sezonul rece, e ieșit din comun și atrage privirile pe holul strâmt aglomerat cu încălțări, haine și umbrele.

În acest sens, și burghiele pot juca un rol adecvat, cu o singură condiție, transformarea vârfurilor ascuțite în terminații mai puțin periculoase.

Un fierăstrău poate fi pictat într-o nuanță lucioasă, imitând astfel un pește de talie mare, care servește ca obiect decorativ deosebit. Marcat cu centimetri, poate avea și un sens practic. De fiecare dată când ai nevoie să măsori ceva, nu mai cauți ruleta în sertar.

Uneltele tradiționale vechi pot avea o valoare materială nesemnificativă fiind printre ultimele clasate in topul celor mai căutate obiecte vechi valoroase, dar scopul pe care îl servesc nu poate fi apreciat în bani.