Vremea cinelor și a meselor formale servite acasă ține mai mult de trecut. Cu toate acestea, serviciile de tacâmuri din argint sunt încă la căutare, mai ales, pentru colecții. Tacâmurile argintate au fost inventate sub domnia lui Napoleon al III-lea. Pe atunci, existau și majordomi profesioniști, responsabili de gestionarea acestor lucruri vechi valoroase, depozitarea în siguranță, utilizarea și curățarea tuturor articolelor de argint, pentru ca fiecare utilizare la evenimentele speciale să fie fără cusur.

Tacâmurile din argint vechi sunt seturi de tacâmuri confectionate din argint, care au fost create manual si au fost utilizate in trecut pentru a servi masa. Aceste tacâmuri au un design elegant si complex, cu ornamente sculptate manual si finisaje de calitate. De obicei, un set de tacâmuri din argint vechi poate include furculite, linguri si cutite, care pot fi utilizate pentru a servi diferite feluri de mancare. Aceste tacâmuri sunt valoroase din punct de vedere istoric si estetic si pot fi expuse ca piese de arta sau colectionate de catre cei care apreciaza lucrurile vechi si calitative.

Argintul din compoziția unor astfel de seturi de tacâmuri este argintul rodiat, format din 92,5% argint și 7,5% cupru, cel din urmă conferindu-i aspectul distinctiv. Pe lângă acest aspect,  colecționarii cu experiență cunosc și anumite criterii după care se pot ghida pentru a aprecia adevărata valoare. Se verifică lungimile vârfurilor furculițelor și marginile circulare ale lingurilor. Acestea sunt cele două zone care se uzează cel mai mult. Al doilea lucru important de verificat este decorul. Dacă setul a fost extra-lustruit, finisajul poate deveni moale, cu urme de uzură.

Un set de tacâmuri din argint poate fi mult mai complex decât ne imaginăm. Nu e alcătuit doar din furculițe, linguri și lingurițe clasice, care pot fi folosite în mai multe scopuri. Una dintre speciale este lingurița pentru brânză, denumită după brânza cu același nume, Stilton Cheese, din secolul al XVIII-lea. Apoi, preferata iubitorilor de ciocolată caldă, lingurița cu câțiva cm în plus adăugați la coadă, face pereche bună cu ustensila pentru servirea jeleului. Muștarul, untul, pâinea prăjită și căpșunile au, de asemenea, instrumente deosebite pentru manevrare înainte de degustare, iar forfecuța pentru tăierea strugurilor poate uimi prin crestături și onduleuri.

Tacâmurile din argint pot ajunge și la o valoare de 0.7 euro pe gram, care crește pe baza rarității tacâmurilor, a vechimii, a calității designului și a aspectului general. Piesele achiziționate ca suvenir pot valora chiar mult mai mult. Carrs of Sheffield este un brand de tacâmuri din argint, cel mai faimos din Marea Britanie, iar piesele dintr-un astfel de ansamblu sunt concepute pentru a fi folosite zilnic, sunt potrivite pentru mașina de spălat vase și pot dura pentru generații.

gânduri, păreri, dialoguri, întrebări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autentificare

Înregistrare

Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.