Mașinile de scris vechi sunt dispozitive mecanice folosite pentru a scrie text pe hârtie. Acestea au fost inventate în secolul al 19-lea și au devenit populare în secolul al 20-lea, înainte de a fi înlocuite treptat de calculatoarele și tehnologia digitală. Mașinile de scris vechi au un aspect retro sau vintage, aducând aminte de perioadele în care erau folosite în mod obișnuit. Aceste dispozitive sunt adesea căutate de colecționari sau de persoane care apreciază arta și istoria acestor obiecte. Mașinile de scris vechi pot fi expuse ca obiecte de colecție sau pot fi utilizate în scopuri decorative, aducând o notă de eleganță și stil vechi în orice încăpere.

Deși astăzi avem la dispoziție smartphone-uri, tablete și laptop-uri, pentru a scrie tot ceea ce avem nevoie, de la mesaje scurte, până la adevărate romane, nu e ușor să ne ștergem din memorie mașinile de scris, pe care poate nici măcar nu le-am folosit vreodată.

Într-o anumită perioadă din istorie, acestea erau singurele mașini de procesare a textului disponibile. Se crede că sunt un element de bază al birourilor anilor 1950 și 1960, dar istoria merge mai departe de atât, până la sfârșitul anilor 1500, când graficianul italian Francesco Rampazetto a inventat o mașină pentru a imprima litere pe hârtie, cunoscută sub numele de scittura tattile.

Inventatorul Henry Mill a depus primul brevet pentru o mașină de scris în 1714, dar ideea sa nu a prins formă niciodată cu adevărat. De atunci, mai multe persoane au fabricat „prima” mașină de scris, inclusiv Agostino Fantoni în 1802, Pellegrino Turri în 1808 și Pietro Conti di Cilavegna în 1823.

Cu toate acestea, niciunul dintre modele nu a fost produs comercial până în 1870, când a fost lansat Hansen Writing Ball. Aceasta a fost prima mașină de scris vândută în comerț, folosită în Europa până în 1909. Succesul s-a datorat modalității de plasare a tastelor, care făceau ca literele cele mai des folosite să fie ușor de atins.

Folosirea unei mașini de scris a devenit astfel mai rapidă decât scrisul manual. Mașinile de scris fabricate după 1920, precum Electromatic Model 04 și IBM Selectric, sunt considerate în general de epocă, mai degrabă decât vintage.

Multe persoane colecționează aceste relicve ale unei epoci trecute, fie pentru simpla plăcere, fie pentru că sunt lucruri vechi valoroase.

Colecționarii care caută modele de mașini de scris de epocă le pot identifica de obicei după numele mărcii, care este inscripționat pe partea din față a mașinii, deși determinarea anului exact în care a fost produsă poate fi dificilă. Obținând numărul de serie și model al mașinii de scris, un colecționar ar putea fi capabil să-i determine vârsta. Cu cât e mai veche, cu atât e mai valoroasă.

gânduri, păreri, dialoguri, întrebări

Lasă un răspuns

Autentificare

Înregistrare

Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.