Tablouri Vechi

12 iul. 2022 | Jurnal, Tablouri

Când vine vorba de picturi, fiecare țară europeană este cunoscută pentru anumite specializări.

Renașterea italiană a cuprins secolele al XV-lea și al XVI-lea și a marcat trecerea de la Evul Mediu la modernitate. În această eră a inovațiilor extraordinare, artiștilor li s-a dat licență pentru a-și avansa meșteșugurile, sub patronajul unor familii puternice precum Medici.

Unii dintre maeștrii acelor perioade sunt Leonardo da Vinci, Michelangelo și Rafael. Secolul al XVII-lea este cunoscut drept Epoca de Aur a artei olandeze, cu stiluri predominante precum naturalismul și realismul.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, mișcarea romantismului a apărut ca o expresie a emoționalismului. La sfârșitul Revoluției Franceze din 1848, accentul romantic pus pe sentiment și imaginație a fost privit ca o evitare a realității.

Impresioniști precum Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, se simțeau mult mai liberi și și-au mutat șevaletele din interiorul studiourilor, în aer liber, unde puteau surprinde reflexia luminii naturale. Secolul al XIX-lea a clădit calea către libertatea de exprimare în secolul XX, încărcat cu unele curente precum expresionismul, abstracționismul și cubismul.

Deși cele mai faimoase tablouri ale renumiților pictori se află în muzeele lumii, multe altele aparținând perioadelor menționate, pot fi achiziționate în cadrul târgurilor de vechituri, online sau de la colecționari pasionați de obiecte de valoare.

Un colecționar de tablouri vechi scumpe trebuie să știe că este mai bine să achiziționeze un tablou neglijat, decât unul care a trecut prin prea multă curățare sau tratamente. Un bun restaurator poate îndepărta cu ușurință murdăria superficială și decolorarea.