Cuferele vechi sunt obiecte folosite pentru a păstra bani, bijuterii, documente sau alte obiecte de valoare. Acestea au fost populare în trecut, înainte de a fi înlocuite treptat de alte metode de depozitare și securitate. Cuferele vechi au un aspect retro sau vintage, aducând aminte de perioadele în care erau folosite în mod obișnuit. Aceste obiecte sunt adesea căutate de colecționari sau de persoane care apreciază arta și istoria acestor obiecte. Cuferele vechi pot fi expuse ca obiecte de colecție decorative sau pot fi utilizate pentru a păstra obiecte de valoare într-un mod elegant și stilat.

În lumea mobilierului, cuferele antice sau de epocă sunt clasificate ca „bunuri de depozitare”. Ele trimit cu gândul la niște cutii ale Pandorei și reprezintă o soluție elegantă pentru orice spațiu interior. În România se numește și lada de zestre în care se țineau cadourile și averea pe care o primea femeia când se mărita.

Un cufăr vechi din lemn este singurul accesoriu care se potrivește practic în fiecare cameră a casei; poate fi folosit când amenajezi bucătăria, dormitorul, baia, biroul, terasa, sufrageria, transformându-le în măsuțe de cafea elegante, mese laterale eclectice și opțiuni suplimentare de scaune.

Cuferele învechite pot fi și soluția ideală de depozitare lucruri vechi. Avantajul suplimentar al cuferelor vechi este că vin într-o gamă largă de varietăți de lemn precum mahonul, lemnul de trandafir sau stejarul, în diverse finisaje și stiluri de design diferite.

cufere vechi așezate în stivă
Cufere șl lăzi vechi cu încuietoare

Cuferele datează cel puțin din epoca medievală, când erau folosite pentru depozitarea lucrurilor personale, dar și pentru transportarea lor. În engleză există chiar o deosebire în ceea ce privește denumirile. Cele pentru transport sunt trunks, iar cele imobile sunt chests. Ambele categorii au câștigat cu adevărat avânt în epoca victoriană, începând cu anii 1870, când s-au creat căi ferate transversale și s-au extins călătoriile intercontinentale pe apă, transportul bunurilor devenind mult mai simplu.

Multe brand-uri încă faimoase în ziua de astăzi au creat modele de cufere de-a lungul timpului, unele dintre ele fiind Louis Vuitton, Truesdale, Hartmann sau Shwayder Trunk Company, cunoscut acum ca Samsonite.

Întrucât a existat o producție mare de cufere în ultimele câteva sute de ani, acest lucru vine drept avantaj în prezent, pentru persoanele care apreciază elementele de decor vechi. Pentru a fi considerate antice, cuferele trebuie să aibă cel puțin 100 de ani și să nu fi fost restaurate. Deși este de la sine înțeles că o astfel de piesă va avea urme de uzură, valoarea se pierde dacă există găuri, piese lipsă, feronerie înlocuită sau lac refinisat.

Cuferele pe care doritorii le pot achiziționa astăzi pot aparține unor epoci diferite, printre care se numără secolul al XVII-lea, mijlocul secolului al XIX-lea, începutul Erei Victoriene, având totodată origini diferite, fie europene, chineze, scandinave, indiene, scoțiene și nu numai.

gânduri, păreri, dialoguri, întrebări

Lasă un răspuns

Autentificare

Înregistrare

Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.