Oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale sunt atrași de bani vechi valorosi și numismatică. Acest termen se referă la colecționarea de monede, dar și la analiza științifică și studiul banilor și modul în care oamenii i-au folosit de-a lungul istoriei.
Obiceiul de a colecționa monede datează din Grecia antică, atunci când se obișnuia să fie oferite în dar, la ocazii speciale și atunci când conducători precum Caesar Augustus le colectau pe cele de peste hotare.
Termenul de numismatică a fost folosit pentru prima dată în 1829, în perioada Renașterii, ca parte a descoperirii atributelor fizice ale monedelor. Monedele oferă informații despre comerț, economie, organizarea socială, mitologie, ideologii, personaje, conducere, armată, evenimente importante, iar lista poate continua.
Oamenii le colecționează pentru valoarea istorică sau artistică, ori pentru un potențial profit pe termen lung in functie de estimarea valorica a unui evaluator de monede vechi. Pentru alții, această activitate reprezintă mult mai mult decât un hobby, este un mod de viață.
Artefactele rare sunt căutate, uneori prin utilizarea detectorilor de metale, și prețuite pentru frumusețea și raritatea lor printre cele mai cautate obiecte vechi. Colecționarii aleg de obicei să se specializeze într-una dintre cele patru categorii principale: temă, semnificație istorică, tip sau denumire și țara de origine.
Unele monede vechi pot atinge prețuri enorme, precum dolarul de argint apărut în 1794 și care are acum o valoare de 10 milioane de dolari .
Colecționarea separată a bancnotelor poartă numele de notafilie. S-ar putea ca acest hobby să nu fie la fel de popular precum numismatica sau filatelia, dar este la fel de interesant.
Motivele sunt diverse:
- bancnotele sunt obiecte frumoase de colecție
- banii vechi din hârtie conțin informații culturale
- bancnotele abordează sute de subiecte și teme
- banii descriu perioade specifice din istorie și fiecare țară are propriul stil unic în crearea lor.
Banii de hârtie au fost inventați de chinezi în jurul anului 100 d.Hr. Au ajuns în Europa abia când Marco Polo a adus ideea din călătoriile sale (1275-1292), iar primele bancnote europene au fost tipărite în Suedia. Colecționarea lor a crescut în popularitate abia la sfârșitul anilor 1950.
Subiectele populare de colectare a bancnotelor includ:
- animale
- clădiri și monumente
- orașe
- țări
- oameni celebri
- materialul
- caracteristici unice precum hologramele
- benzile de securitate
… și multe altele teme care apar pe bancnotele de bani vechi.
gânduri, păreri, dialoguri, întrebări