Casetofoane sau Magnetofoane

25 iul. 2022 | Casetofoane, Jurnal, Magnetofoane, Muzică

Echipamentul audio vintage și-a atins apogeul atunci când era nou, dar și-a menținut această performanță până în zilele noastre, rămânând la fel de valoros, dacă nu chiar mai mult.

Primele casetofoane (de exemplu, Philips EL 3300, introdus în august 1963) au fost simple unități de înregistrare și redare mono. Mașinile timpurii necesitau atașarea unui microfon dinamic extern.

Majoritatea unităților din anii 1980 încoace au încorporat și microfoane interne, care răspundeau extins la frecvență înaltă, dar puteau capta și zgomote de la motorul reportofonului.

În anii 2000, casetofoanele erau extrem de populare, iar obiceiul de a înregistra conținut nou pe casete goale ori chiar pline, era la fel de popular.

Un format de casetofon care a avut impact asupra culturii în anii 1980 a fost radio-casetofonul, alias „boombox”, care combina caseta portabilă cu un tuner radio și difuzoare capabile de a produce niveluri sonore semnificative. De asemenea, el permitea oamenilor să se bucure de muzică din mers și să o împărtășească prietenilor, contribuind la practici culturale precum breakdance.

Printre cele mai cautate obiecte vechi decorative, modelele de casetofoane vintage care pot fi găsite astăzi spre vânzare, aparțin unor nume cunoscute, precum Philips, Mekka, Sony, Sansui sau Yamaha.

Magnetofonul a avut multe avantaje încă de la apariția sa în mijlocul anilor 1930, așa că a fost adoptat pe scară largă prin armata germană. Unul dintre ele era portabilitatea, faptul că avea integrat propriul difuzor și amplificator și era mai puțin costisitor și mai fiabil decât alte invenții de la acea vreme. Multe dintre magnetofoanele vintage care sunt la căutare astăzi aparțin companiei Telefunken, fondată în Berlin în 1903.

Chiar și nefuncționale, casetofoanele și magnetofoanele pot fi transformate în elemente interesante pentru decorul interior. De exemplu, ar putea fi îmbrăcate într-o carcasă din lemn sau din alt material, cu partea frontală transparentă, fiind folosite apoi pe post de taburete.