Instrumentele muzicale învechite sunt obiecte folosite pentru a produce sunete muzicale. Acestea pot include diverse tipuri de instrumente, cum ar fi chitare, piane, sau tamburine, care au un aspect retro sau vintage. Instrumentele muzicale învechite sunt adesea căutate de persoanele care apreciază arta și istoria acestor obiecte, sau care doresc să aibă un aspect vintage în casa lor. Aceste instrumente pot fi găsite în magazinele de muzică sau de obiecte vintage. De asemenea, ele pot fi folosite pentru a produce muzică sau pentru a aduce o notă de nostalgia și stil vechi în orice încăpere. Chitara a fost așezată pe un piedestal timp de mulți ani, tocmai pentru că a existat un număr mare de melodii compuse cu ajutorul său.
Faptul că vânzările de chitare au scăzut față de anii precedenți, se poate datora volumului mare de chitare disponibile la mâna a doua și că sunt mulți chitariști care își doresc să pună mâinile pe acea chitară magică învechită, pe care o vor face să sune grozav instantaneu.
O chitară care are cel puțin 20 de ani poate fi probabil considerată suficient de vintage sau învechită; cu toate acestea, alte persoane pot argumenta că 30 este un răspuns mai potrivit. Are și sens, acele instrumente din anii ’80 și chiar începutul anilor ’90 pot fi numite cu siguranță vintage în prezent.
Un stil de chitară pe care toată lumea îl poate numi vintage este Guild Starfire. Guild a fost creat în anii ’50, iar modelele sale Starfire (cum ar fi I, II, III și IV) au fost foarte populare în anii ’60. Un Guild Starfire autentic din epoca sa de aur poate valora dublu sau triplu față de un model nou.
Aceeași clasificare este valabilă și în cazul brand-urilor Gibson Les Pauls sau Fender Stratocasters.
Astăzi, există modalități de a manipula lemnul pentru a-l face să pară mai vintage, dar nu s-a găsit și o modalitate de a obține acel ton „matur” și „experimentat” al unei chitare vintage. Lemnul din care este creată o chitară poate îmbătrâni ca un vin fin.
Acest proces de îmbătrânire se poate întâmpla în mai multe moduri, deoarece natura poroasă a lemnului se schimbă în timp, iar vibrațiile și rezonanța sale vor fi diferite. Acesta este și cazul viorilor, violelor și violoncelelor Stradivarius, care pot valora peste un milion de dolari, nu doar pentru că sunt din anii 1700 și sunt super rare, ci pentru că au fost create cu tehnici inovatoare de pe vremuri si astfel fac parte din cele mai cautate obiecte vechi de valoare.
Cel mai mare preț pentru care o vioară Stradivarius a fost vândută vreodată la o licitație publică, a fost de 3.54 milioane de dolari. Fabricată în 1707, aceasta a fost supranumită „Ciocanul”.
gânduri, păreri, dialoguri, întrebări