Cărți De Primă Ediție

08 iul. 2022 | Anticariat, Cărți, Jurnal

Dorința de a achiziționa prime ediții ar putea fi considerată coloana vertebrală a universului colecționarilor de carti vechi scumpe. Identificarea corectă a primelor tipăriri poate necesita adesea cunoștințe de specialitate, experiență sau acces la materiale de referință sofisticate.

Ca și în cazul oricărei cărți, valoarea unei prime ediții este determinată de caracteristicile care o fac dezirabilă, de cât de ușor poate fi găsită, precum și de starea în care se află. Există și cazuri în care prima ediție este prea „vânată” și prea limitată pentru a fi fezabilă din punct de vedere economic pentru majoritatea oamenilor.

Prin urmare, fanii se obișnuiesc cu ideea că interesul le depășește posibilitățile și se mulțumesc cu o a doua imprimare frumoasă, care are un preț redus considerabil.

Multe cărți de primă ediție faimoase în întreaga lume au fost vândute în cadrul licitațiilor organizate de marile case. „Mândrie și prejudecată” a lui Jane Austen a fost publicată în 1813 în trei cărți separate, așa că a găsi un set complet în stare bună este destul de dificil. Un set impresionant s-a vândut în 2021 cu aproape 140.000 de dolari, la o licitație Sotheby’s.

Tot prin intermediul renumitei case de licitații, s-a vândut în 2019 prima ediție „O poveste de Crăciun”, cea mai populară dintre cărțile lui Charles Dickens, pentru mai mult de 18.000 de dolari; alte 6.000 de exemplare ale sale s-au epuizat imediat. Harry Potter și piatra filosofală a lui J.K. Rowling nu este la fel de veche precum majoritatea primelor ediții rare, dar poate valora mult, chiar între 40.000 și 50.000 de dolari.

Valoarea cărților de primă ediție este, în general, mai mare decât a majorității cărților de colecție, în mare parte datorită fanteziei care înconjoară ideea de a deține prima copie a unui lucru. Din fericire, internetul facilitează totul pentru colecționarii noi de obiecte vechi valoroase și pentru cei cu experiență.