Clasificarea vechiturilor după perioada în care au fost realizate, este un aspect destul de important de luat în considerare atunci când cauți să cumperi un obiect vechi. Ce înseamnă că un obiect este vechi? Cum ne dăm seama dacă un obiect este o antichitate? Care sunt diferențele între antichități, vintage, retro?

Retro se referă mai mult la o perioadă recent trecută și poate include haine, mașini, mobilă, chiar și muzica. Vechimea lor s-ar încadra undeva între 15-20 de ani și pot include și vechituri din anii ’80. Practic , un obiect este considerat retro, când este depășit și demodat. Numindu-l „retro”, vânzătorul speră să atribuie valoare emoțională sau istorică lucrurilor care nu mai sunt la modă. Considerați ca retro obiectele vechi care au redevenit la modă.

Vintage se referă la obiectele ce sunt clasificate în funcție de perioada în care au fost produse. De regulă, un obiect mai vechi de 50 de ani se încadrează la categoria vintage si este prea vechi pentru a fi considerat un lucru de „mâna a doua”, dar nu la fel de vechi ca bunicul. Vânzătorii le numesc obiecte „de modă veche” și încearcă să distragă atenția cumpărătorilor de la defectele evidente. La fel ca multe articole „retro”, articolele „vintage” sunt, de obicei, fie în stilul modern de la mijlocul secolului (dacă nu chiar un anume stil de modă), fie legate de cultura pop din trecut, de junk food sau de tendințele modei. Termenul a apărut în relație cu obiectele realizate înainte de 1950. Dacă un obiect are o vechie de 30-50 de ani, îl putem considera ca fiind vintage.

Când vine vorba de obiecte vechi, impropriu spus antichitățile, se referă la artefacte mai vechi de 100 de ani. Un obiect antic este un obiect foarte vechi, cum ar fi un porțelan sau o piesă de mobilier vechi, valoros datorită frumuseții și rarității sale. Valoarea este dată de estetică, vârsta și îndemânarea cu care a fost creat un asemenea artefact.

Antichitățile autentice, așa cum indică și denumirea ar trebui să fie, la propriu obiecte din antichitate, adică 3000 înaintea erei noastre – 500 anno domini, după Cristos, în perioada antică.

Autentificare

Înregistrare

Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.