Iată câteva sfaturi de ținut minte atunci când mergi la un târg de vechituri sâmbăta sau duminica.

1. Ori ajungi foarte devreme – ori ajungi foarte târziu

Desigur, nu trebuie să fii chiar primul care deschide poarta târgului de antichități, dar dacă reușești să ajungi spre sfârșitul primei ore de la deschidere, primul val va fi trecut deja, dar majoritatea obiectelor de valoare încă nu vor fi vândute, deoarece toată lumea vrea să-și facă mai întâi o imagine de ansamblu asupra ofertei. Dar uneori merită să ajungi și la spartul târgului când ai putea avea noroc și vânzătorii să-și vândă comorile spre sfârșitul târgului la un preț mult mai scăzut!

2. Nu te speria de negociere!

Vânzătorii din târg sunt și ei tot oameni și vor doar să câștige niște bani, dar există întotdeauna loc de a negocia ceva la preț.

Înainte de a întreba care este prețul unui obiect, stabilește-ți ție clar, cam cât ești dispus să cheltui pentru acel obiect vechi, și acela va fi prețul tău rezervat.

Să zicem că vezi o vază frumoasă și te gândești „sigur o iau la 50 de Lei!” după care întrebi cât e prețul, și vânzătorul îți spune că e 60 Lei. Atunci poți spune că, fie mai dai 10 lei în plus față de cât credeai ca costă, pentru că îți place foarte mult vaza, fie negociezi puțin.

Când începi negocierea, este important să pornești de la un preț mult mai mic decât prețul tău rezervat. Oferă deci inițial un preț mult mai mic decât ceea ce ești dispus să cheltui. Dacă vânzătorul are chef de negociere, va face face o contra-ofertă, și vă veți juca așa până vă veți întâlni la un preț convenabil pentru amândoi, sau nu.

Poți începe negocierea foarte simplu „Dați vaza cu 40 Lei?”Apoi încep expresiile tipice de târguială: „Cum doar 40 Lei! Păi nu mai câștig nimic / Nu domnule, vaza valorează mult mai mult / În niciun caz 40 de lei”. Dacă oferi acum 50 Lei, majoritatea vânzătorilor acceptă, și ai economisit 10 Lei și ai cumpărat o vază drăguță soției.

Uneori e bine să nu intri din prima în negociere, ci doar să pari interesat de un obiect. Vânzătorul de va remarca și te va ține minte chiar pe parcursul vizitei. Poți chiar să oferi un preț și să pleci dacă îți este refuzată oferta inițială. Unii vânzători chiar vor alerga sau striga după tine dacă ești printre puținii interesați și voi fi mult mai dispuși să lase la preț.

O altă strategie este să-ți alegi mai multe lucruri de pe taraba cu vechituri și să tragi în jos puțin prețul total. Asta merge bine la cărți, muzică sau la articole similare.

În general, negocierea în târg implică următoarele etape:

  • Identificarea obiectului de negociere și stabilirea unui obiectiv clar, precum obținerea unui anumit preț sau obținerea unor condiții de cumpărare avantajoase.
  • Cercetarea pieței și a ofertei de produse similare pentru a avea o idee despre prețul si condițiile standard din piață.
  • Stabiliți un preț de pornire care să fie atractiv pentru ambele părți. În cazul în care prețul de pornire este prea mare, cumpărătorul poate refuza oferta, iar dacă este prea mic, vânzătorul poate considera că nu este suficient de atractivă.
  • Începeți negocierea prin oferirea prețului dorit și argumentarea acestuia cu exemple din piață și cu oferte similare. în cazul în care vânzătorul nu acceptă prețul, încercați să găsiți un compromis prin oferirea unor condiții de cumpărare avantajoase, cum ar fi plata în rate sau obținerea unor beneficii suplimentare.
  • Negocierea poate continua până când ambele părți sunt mulțumite de rezultat și se ajunge la un acord. În cazul în care nu se ajunge la un acord, fiecare poate alege să încheie tranzacția sau să continue căutarea unui alt producator sau cumpărător.

Totuși nu face din negociere o obsesie, poți deveni astfel foarte antipatic și unii vânzători nu-ți vor mai vinde nimic din principiu.

3. Să nu îți fie rușine să cauți prin lăzi!

Aruncă mereu o privire prin lazile insirate pe jos sau pe tarabe, care de obicei sub sau lângă masa vânzătorului. Toate obiectele expuse în față, sunt de regulă lucrurile mai scumpe pe care nu vrei dai neapărat prea mulți bani. Fie că cumperi pentru alții sau pentru tine, targurile de vechituri pot părea ca a venit Crăciunul în luna iulie.

Targurile de antichitati sunt oportunități de a găsi bijuterii, artă și alte obiecte hand-made care nu sunt disponibile în alte locuri. De ani de zile am cumpărat bijuterii vechi valoroase si frumoase la targuri pentru sotia si pentru mama mea, spre bucuria și satisfacția lor. Dar există lucruri interesante pentru bani mai puțini prin acele lăzi și uneori merită să-ți arunci o privire!

4. Distrează-te dar fi pe faza!

Mulți dintre vânzătorii de vechituri sunt deja oameni cu experiență în domeniu. Indiferent peste cine dai, glumește, rămâi simpatic dar spune sincer dacă un obiect ți se pare prea scump! După ce ai ajuns la targ, mergi rapid pentru a vedea ce este acolo de vanzare. In acest fel, nu vei cumpara ceva imediat și mai tarziu vei vedea acelasi articol de vanzare 15 minute mai tarziu la jumatate din pret. Cu toate acestea, daca exista ceva ca o poșetă cu margele pe care o cauti demult nu rata ocazia. S-ar putea sa dispara cand te intorci!

5. Ia cu tine o sacoșă sau un rucsac mare.

Dacă intentionezi sa achizitionezi mai multe obiecte vechi de valoare, este important să ai cu tine ceva adecvat pentru a transporta in siguranta toate obiectele cumparate cum ar fi un ghiozdan incapator cu multe compartimente sau un carucior cu roti de cumparaturi, astfel incat sa nu trebuiasca sa te intorci imediat la mașină. Este mai distractiv să continui cumpărăturile! Ia cu tine și câteva ziare vechi, în caz că vei cumpăra tacâmuri vechi de masă.

Autentificare

Înregistrare

Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.